Vinkkejä aloittelevalle luontokuvaajalle

Kun sopiva kamera, siihen liittyvät lisävarusteet ja kenties vähän alan kirjallisuuttakin on luettu, on aika siirtyä luontoon etsimään kuvauskohteita. Tärkein asia, jonka aloittelijan on muistettava, on että luonto elää omassa rauhallisessa rytmissään ja niin pitää kuvaajankin. Turha hötkyily ei johda kuin heilahtaneisiin ja mitäänsanomattomiin kuviin.

Toinen asia on, että ennemmin ottaa vähemmän hyviä kuvia kuin valtavan määrän kuvia, joista sitten joutuu etsimään pari onnistunutta otosta. Tämä myös siksi, että omat taidot kehittyvät, kun kameran asetuksia joutuu kuvaustilanteen mukaan miettimään uudestaan. Nykyaikaiset muistikortit ovat niin isoja, että kuvien määrä on melkeinpä rajaton, joten turhia otoksia tulee otettua enemmän ja vähemmällä harkinnalla. Lisäksi kuvienmuokkausohjelmat ovat toki hyvä apu aloittelijalle, mutta vievät keskittymisen luonnosta pois.

Piilokojussa istuskelua

Sen lisäksi, että luonnossa voi liikkua ympäriinsä, niin myös piilokojun rakentaminen metsään kannattaa, ainakin jos haluaa kuvata eläimiä. Näin eläimet voivat tulla todella lähelle ja upeiden otosten mahdollisuus kasvaa. Jos ei halua rakentaa mitään, voi kannonnokassa istuminenkin riittää. Hiljaa paikallaan istuva kuvaaja saa todennäköisesti lähiotoksia ainakin linnuista tällä keinolla. Luontokuvaajan kannattaa myös selvittää eläinten soidinlaitumet, pesimäpaikat – ja ajat. Näin todennäköisyys sille, että hieno otos syntyy kasvaa entisestään. Aloittelijalle tärkeää on myös, että kamera on aina valmiina kädessä, sillä koskaan ei tiedä, milloin upea metso lentää ohitse.