Valokuvien käyttö internetissä

Valokuvien käyttöön internetissä sisältyy tekijänoikeuksia, velvollisuuksia ja riskejä, joiden takia niiden käytössä tulee olla hyvin varovainen. Kuvien käytössä kannattaa siis muistaa noudattaa erityistä varovaisuutta ja harkita kahdesti ennen kuin lisää valokuvia sivustolleen. Kuvien käytöllä saadaan kuitenkin paljon aikaan, sillä ne lisäävät kävijöiden mielenkiintoa. Kuvat ovatkin hyvin tärkeitä nettisivujen tehostekeinoja. Valokuvat ovat nettisivujen imagoa, ne luovat kokonaisuutta ja kuvaa yrityksestä.

Kuvat ihmisistä lisäävät sivujen kävijöitä, koska ne tuovat sivuille inhimillisyyttä ja aitoutta. Toki tässäkin täytyy muistaa, että kuvan lisääjällä tulee aina olla lupa kuvassa olevalta henkilöltä. Tällaiset luvat kannattaa aina ottaa paperille, jotta ristiriidoilta vältyttäisiin. Ennen kuvien lisäämistä on hyvä tutustua yleisiin ohjeisiin ja sääntöihin, joita netissä tulee noudattaa. Myös netiketti, eli yleiset käytöstavat internetissä, on tärkeä huomioida. Varovaisuutta ei voi koskaan korostaa tarpeeksi.

Kuvia vai ei?

Valokuvien käyttö internetissä on siis tarkkaan harkittua puuhaa, joka voi nostaa nettisivut korkeuksiin tai laskea niiden tasoa. Onko sitten parempi tehdä nettisivut, joissa ei ole kuvia? Ammattilaisten mukaan ei. Kuvia täytyy olla, mutta niiden täytyy myös tarkoittaa jotakin. Kuvat pelkkää väriä tuomaan eivät ole hyväksi nettisivuille. Otetaan esimerkki kuvien merkityksestä.

Kuvatekstit

Kuvia käytetään siis harkiten, mutta niihin liittyy muutakin. Kuvatekstit ovat yleensä niitä pieniä tekstinpätkiä, jotka luetaan aina, joskus jopa ennen itse varsinaista tekstiä. Kuvateksteillä voidaan vaikuttaa ja jos ne ovat kiinnostavia, se saattaa pistää lukijan lukemaan koko tekstin. Kuvateksteissä tulisi pyrkiä tiivistämään tärkeitä pointteja. Jos teksteihin lisätään ihmisten kuvia, on aina parempi, että ne ovat tunnistettavia kuvia oikeista henkilöistä sen sijaan, että kuvissa esiintyisi tikku-ukkoja. Tutkimuksen mukaan hymyilevä ihminen saa vierailemaan nettisivulla ja lukemaan tekstiä. Tällaisia keinoja voi ja pitää siis käyttää, kun lisää kuvia nettiin. Niillä on suuri vaikutusvalta, jota kannattaa hyödyntää.