Valokuvien erilaiset käyttötarkoitukset

Maailma on nykyaikana täynnä kuvia ja yleensä niillä on aina jokin merkitys. Jotkut kuvaajat ovat mestareita symboliikan piilottamisessa kuviinsa, kun toiset taas tekevät yksinkertaisia kuvia, ilman sen suurempaa symbolista merkitystä. Aina ei edes tule ajatelleeksi sitä, miksi jokin kuva on sijoitettu tiettyyn kohtaan tai saattaa jäädä jopa kokonaan huomaamatta, ainakin tietoisen tajunnan tasolla. Tällainen tarkoitus on mainoskuvilla.

Sen lisäksi että mainoskuvat tuovat brändille näkyvyyttä ja luovat kuluttajalle tietynlaisen mielikuvan tuotteesta, niin niiden on myös jäätävä alitajuntaan. Toisenlainen tarkoitus on niin sanotulla kuvituskuvalla, jonka ei tarvitse sinänsä olla mikään erikoinen, eikä se saa liioin olla hyökkäävä. Tämä siksi, että kuvituskuvat ovat yleensä liitettynä teksteihin ja niiden tarkoitus on vain elävöittää sitä.

Joskus vähemmän on enemmän

Vaikka kuvien käyttö onkin tärkeää, ettei pitkistä teksteistä tule tylsiä, on niiden käyttöä myös silloin tällöin mietittävä tarkemmin. Esimerkiksi internetsivuilla ei kannata käyttää isoja kuvia, elleivät ne palvele sivun tarkoitusta ja paranna käyttökokemusta.

Uutissivustoilla olevat kuvat palvelevat kaikki sitä tarkoitusta, että lukija ymmärtää uutisen paremmin. Ikimuistoisimmat uutiskuvat (http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/lukijat-aanestivat-vuoden-parhaat-uutiskuvat-yksi-ylitse-muiden/4653012) ovat yleensä moniulotteisia ja niistä voi jo itsessään lukea pienen tarinan. Näissä tapauksissa kuvan tarkoitus on ylitetty ja vielä niin, että siitä on hyötyä myös uutisen lukijalle. Uutiskuvat ovat myös yleensä suurimpia tunteita herättäviä jo siksi, että niiden kuvaamat aiheet usein liittyvät ihmiskohtaloihin ja traagisiin tapahtumiin.