Parhaat vinkit uraansa aloittelevalle ammattivalokuvaajalle

Ura valokuvaajana on monen kameran takana viihtyvän unelma, joka on loppujen lopuksi suhteellisen helposti toteutettavissa. Valokuvausalan yrittäjäksi voi ryhtyä ensin vaikkapa päivätyönsä ohessa, jos heittäytyminen täysipäiväiseksi yrittäjäksi kauhistuttaa. Nämä käytännön vinkit auttavat aloittelevan valokuvaajan alkuun urallaan.

1. Harkitse, mihin erikoistut

Ammattivalokuvaajia on moneen lähtöön, ja työ on hyvin erilaista riippuen siitä, millaisiin kuvauksiin erikoistuu. Esimerkiksi etenkin viime vuosina koulukuvausalan on uutisoitu olevan melkoinen hullunmylly ja työtä on kaikkein eniten syksyisin. Häävalokuvaajan urakka puolestaan painottuu voimakkaasti kesään, joten rennot lomat mökkilaiturilla jäävät herkästi pelkäksi haaveeksi. Lehtivalokuvaaja sen sijaan työskentelee tasaisemmin ympäri vuoden, mikä voi sopia monelle paremmin kuin tiettyyn vuodenaikaan keskittyvä hektisyys. Tärkeintä on kuitenkin suuntautua juuri sellaisen kuvaamisen puoleen, joka tuntuu itsestä hyvältä ja inspiroi – siksihän uralle on lähdetty.

2. Asiakas aina ensin

Vaikka jokaisen valokuvaajan intohimo varmasti kohdistuukin ennen kaikkea juuri itse kuvaamiseen, on alan yrittäjä aina myös asiakaspalvelija. Ura lähtee varmasti lennokkaammin alkuun ja vakioasiakkaat pysyvät uskollisina, kun tähän ammatin puoleen on panostettu. Hyvän palvelun lisäksi asiakkaiden huomioiminen koostuu pienistä ilahduttavista asioista: rennon tunnelman luomisesta kuvaustilanteessa, monipuolisesta valikoimasta erilaisia kuvatuotteita ja hauskoista yksityiskohdista. Asiakkaan kuvat voi vaikka toimittaa oman yrityksen logolla koristetulla muistitikulla, joka antaa paitsi ammattimaisen vaikutelman, mutta toimii myös hyvänä markkinointikikkana.

3. Panosta portfolioon

Omat nettisivut ovat valokuvaajalle ehdoton juttu. Kuvauspalveluista kiinnostunut haluaa luonnollisesti tutustua työsi tuloksiin ennen sopimuksen allekirjoittamista, ja tätä nykyä perehtyminen hoituu miltei poikkeuksetta netissä. Pidä siis huoli siitä, että sivusi ovat edustavat sekä ulkoasunsa että esillä olevien kuvien puolesta – ja tietysti ajan tasalla. Valitse portfolioon edustavimpia kuviasi monipuolisesti ja keskittyen niihin aiheisiin, joita toivot pääseväsi kuvaamaan jatkossa.

4. Tunne lait ja säädökset

Valokuvaajan työhön liittyy monenlaista lakiasiaa etenkin tekijänoikeuksiin ja käyttöoikeuksiin liittyen. Näistä on tärkeää olla tietoinen ja sopia asiat kunkin asiakkaan kanssa jo etukäteen niin, että molemmat osapuolet ovat kartalla oikeuksistaan. Tällaisetkin seikat vaikuttavat asiakastyytyväisyyteen merkittävästi.