Muotokuvauksen alkeet

Muotokuvauksella tarkoitetaan yleensä ihmisten kuvaamista, ja vielä hieman tarkemmin: ihmisten kasvokuvia. Klassiset muotokuvat ovat useimmiten olleet öljyvärimaalauksia tai esim. akvarelleja, mutta valokuvaus on tuonut luonnollisesti muotokuvaamiseen aivan uudenlaisen ulottuvuuden. Nykyään se onkin yksi merkittävimmistä valokuvauksen lajeista sekä taidekuvauksen että kaupallisen kuvauksen puolella.

Aikakauslehdissä ja internetissä muotokuviin törmää hyvinkin nopeasti. Myös taiteilijat käyttävät paljon ihmisten kasvokuvia teoksissaan. Oma lukunsa ovat tietysti usein tilaustyönä tehdyt muotokuvat, joita tehdään niin tunnetuista henkilöistä kuin tavallisista ihmisistäkin.

portrait

Muotokuvaus on melko vaativa valokuvauksen laji, mutta onneksi sen perusteet ovat helposti omaksuttavissa. Ensinnäkin kuvattavan kanssa on hyvä keskustella ja selvittää minkälaisia toiveita hänellä on, erityisesti jos kyseessä on tilaustyö. Teknisessä mielessä muotokuvaamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan, joista kenties tärkein on oikeanlainen valotus. Muotokuvia otetaan usein salaman avulla, ja tällöin on tärkeää pehmentää valoa niin, ettei kuvattavan kasvoille synny varjoja ja suuria kontrastieroja. Juuri tätä varten käytetään valkoisia ”sateenvarjoja”, jotka hajottavat ja pehmentävät valon.

Korkealaatuista muotokuvaa otettaessa myös oikeanlaisen linssin ja optiikan käyttö on tärkeää. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota kuvattavan pään ja erityisesti leuan asentoon – tämän oppii parhaiten kokeilemalla ja harjoittelemalla. Asento, jossa muotokuva tuo kuvattavan esiin parhaimmassa valossa saattaa usein tuntua hieman epäluontevalta itse kuvattavan mielestä.