Luontokuvaus

Kun haluaa aloittaa luontokuvauksen, joutuu ensimmäisenä miettimään, millaisen kameran harrastukseen ostaa. Liian isoa ei kannata hankkia, sillä harrastus muuttuu helposti liian työlääksi kun kamerassa on enemmän toimintoja kuin niitä on aikaa opetella. Parempi on, jos ostaa kameran johon pystyy tarvittaessa ja kykyjen kasvaessa ostamaan tarpeellisia lisäosia kuten lisävaloja ja objektiiveja.

Myös kameran painoa olisi syytä miettiä: jos nimittäin aikoo vaellella täydellisen kuvan perässä pitkiä matkoja, niin kameran tulisi olla lisävarusteidenkin kanssa suhteellisen kevyt. Liialliseen välinekikkailuun ei liioin kannata sortua, koska luontokuvaukseen kuuluu se, että kuvat ovat aitoja ja elävän näköisiä. Liian muokattu kuva ei miellytä ketään ja kertoo myös kuvaajan epäammattimaisuudesta. Myös oma kiinnostus tulisi olla ennen kaikkea luonnon kuvaamisessa eikä hienoimpien laitteiden omistamisessa.

Kärsivällisyyttä mukaan

Luontokuvausharrastuksen aloittava sortuu usein liialliseen hätäilyyn ja siihen, että ei malta katsella luontoa niin tarkasti. Tämä johtaa siihen, että kuva-aiheita ei tunnu löytyvän ja hienoja kuvauskohteita jää huomaamatta. Harrastunut luontokuvaaja tietää lintujen pesimäajat ja näkee, missä sijaitsee eläinten pesiä.

Täydellisen karhukuvan ottamiseen tai yleensä karhun näkemiseen luonnossa vaaditaan valtavasti kärsivällisyyttä. Harrastaja voi istua päiväkaudet metsämökissä odottamassa karhun saapumista haaskalle, jos on riittävän omistautunut harrastukselleen. Nykyään karhujen kuvaamisesta on tosin tullut helpompaa. Tämä rauhoittuminen voi olla myös osasyy luontokuvauksen suosion kasvulle. Ihmiset haluavat vaihtelua kiireiselle ja meluisalle elämälleen ja luonnossa liikkuessa tuon kaiken voi jättää taakseen ja rauhoittua.

Ei aina eläimiä

Luonto on paljon muutakin kuin eläimiä. Toki eläimet antavat oivia kuvauskohteita ja tuovat haasteita, mutta niin tekevät kasvitkin. Luontoa pitää oppia katsomaan niin, että pieninkin ruohonkorsi on mielenkiintoinen ja se pitäisi saada välittymään valokuvasta. Tässä mielessä voisi sanoa, että maisemien ja muiden luonnonkohteiden kuvaaminen niin, että niistä tulee persoonallisia, on melkein vaikeampaa kuin eläinten kuvaaminen. Eläimistä haasteellisen tekee niiden liikkuminen. Esimerkiksi aamuhämärässä kaukaa kuvattuna ilman ammattilaisen usean tonnin laitteita, kuvista tuskin tulee kovin onnistuneita. Ja tietenkin, ilman taitoa edes kalliit laitteistot eivät auta.