Luontokuvaajan kalusto

Hyvän luontokuvan ottaminen vaatii luonnon tarkkailun lisäksi myös tietyt varusteet. Kuvaajan omistautumisesta riippuen markkinoilla on tarjolla laaja valikoima erilaisia kameroita jokaisen tarpeeseen. Peruslähtökohtana aloittelevan harrastajan kannattaa ostaa järjestelmäkamera. Sen ei tarvitse edes olla kallein malli, vaan hieman vaatimattomampikin laite riittää, kunhan sitä on mahdollisuus laajentaa lisävälineillä taitojen ja kiinnostuksen kasvaessa.

Erilaisiin käyttötarkoituksiin tuleviin kuviin voi tarvita erityyppistä kalustoa. Esimerkiksi, jos aikoo kuvata eläimiä, niin tällöin panostaminen hieman kalliimpaan kameraan kannattaa. Tämä siksi, että kalliimmissa kameroissa suljinaika on nopeampi ja eläimet piirtyvät terävästi kuvaan. Halvemmissa malleissa suljinaika ei välttämättä riitä nopealiikkeisten eläinten kuvaamiseen selvästi. Objektiiveja lisäämällä harrastaja saa helposti lisää monipuolisuutta kuvaamiseen ja näissä ei kannata ottaa halvinta mallia, sillä kalliimmat mallit palvelevat vuosia.

Lähikuvia vai maisemakuvia

Jos tarkoituksena on ottaa lähikuvia esimerkiksi kukista, niin hyvään lähiobjektiin sijoittaminen kannattaa. Maisemakuvaukseen sen sijaan soveltuu laajakulmainen zoom. Myös jalustan käyttö sopii maisemakuvaukseen loistavasti ja sitä voi kokeilla myös lähikuvien ottamisessa.

Jos kuitenkin aikoo sisällyttää esimerkiksi hyönteisiä kuviinsa niin jalustan käyttö todennäköisesti häätää ne tiehensä. Tällöin onkin osattava muuttaa kameran asetuksia kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Esimerkiksi sellaiset säädöt kuin ISO ja suljinaika ovat aloittelevan kuvaajan perusoppeja. Näillä säädöillä niin valon kuin liikkuvien kohteiden hallitseminen on helpompaa. Vaikka ei heti onnistuisikaan, niin pienellä harjoittelulla jo aloittelijakin voi saada hienoja kuvia aikaiseksi.