Journalistinen valokuva

Valokuvaa on moneen lähtöön, mutta yksi tunnetuimmista genreistä lienee journalistinen kuva. Journalistisella kuvalla tarkoitetaan valokuvaa, joka perustuu totuuteen ja viestii jotain totuudesta. Tietenkään mikään journalismi ei ikinä pääse totuuteen, sillä kamera näyttää aina vain pienen hetken kokonaisuudesta, jonkun valokuvaajan näkökulmasta ja ympäristö kuvan rajojen ulkopuolella. Mutta pyrkiä kohti totuutta aina voi.

Valokuvajournalismia näkee usein kirjoitetun journalismin yhteydessä, jossa se tuo lisäarvoa tekstille tai jossa teksti ikään kuin selittää kuvaa. Yleisiä valokuvajournalismin aiheita ovat humaanit ongelmat, kuten köyhyys, sodat, pakolaisuus ja niin edelleen. Jokainen meistä on varmasti nähnyt kuvia pakolaisleireiltä, Lähi-Idän konfliktista, Afrikan nääntyvistä lapsista ja Talvivaaran kaivoksesta. Ne ovat kaikki kuvajournalismia.

picture

Journalismilähtöinen valokuvaus on tärkeää. Se dokumentoi kuvin ja kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ihminen voi lukea tarinan, jossa saamelainen mummo pelkää kulttuurinsa kuolevan, mutta hän kokee sen paljon syvemmin nähdessään kuvan mummosta porotokan keskellä alakuloinen katse silmissään. Valokuva vetoaa tunteisiin.
Liian sinisin silmin ei valokuvajournalismia saa kuitenkaan katsoa. Kuvan asettelulla ja lavastuksella voi saada suuriakin huijauksia aikaan. Nykyään kuka tahansa voi olla kuvajournalismi. Tämä ei kuitenkaan ole vain huono asia!

Jos journalistinen kuva kiinnostaa, niin se ei tarvitse kuin kameran, valppaan silmän ja innostuneen mielen. Kameraa kannattaa kantaa mukanaan niin paljon kuin mahdollista, sillä arvokas otos saattaa tulla kohdalle koska vain.