Freelance-valokuvaajan ensiaskeleet

Jos ura valokuvauksen parissa kiinnostaa, aloitusvaiheessa helpoin tapa päästä käsiksi työprojekteihin on työskennellä freelance-valokuvaajana. Oli koulutustaustasi mikä tahansa, kilpailu alalla on kovaa ja menestyminen vaatii pitkäjännitteisyyttä, mielikuvitusta ja yrittäjähenkisyyttä. Kyky organisoida projekteja, markkinointitaito ja verkostoituminen ovat kaikki tärkeitä osatekijöitä valokuvaajan työssä.

Voit työskennellä free-verokortilla, palkkiopalvelun tai osuuskunnan kautta. Nämä vaihtoehdot ovat alkuvaiheessa suositeltavampia vaihtoehtoja kuin oman yrityksen perustaminen. Kattava opas valokuvaajalle löytyy täältä.

Laitteiden hankinta

Luonnollisesti tarvitset sopivan välineistön työhösi. Oman kaluston hankkiminen on suurehko sijoitus, mutta tarjolla on myös muita vaihtoehtoja. Valokuvausvälineistöä voi ns. ”liisata”, eli vuokrata pitkäksi ajaksi. Lyhyeksi ajaksi välineistöä voi vuokrata vuokrakalustofirmoilta. Osuuskunta on myös hyvä kanava jakaa välineistökustannuksia muiden saman alan ammattilaisten kanssa. Kun suunnittelet oman välineistösi ostoa, huolellinen analysointi helpottaa järkevien ostopäätösten tekoa. Välineistön tärkeysjärjestykseen asettaminen ja omien ammatillisten tarpeiden ymmärtäminen on tarpeen ennen ostopäätöksen tekoa.

Freelancerin työ voi olla toisinaan yksinäistä. Joillekin voi sopia hyvin työtilan jakaminen muiden kanssa, vaikka monet aloittavatkin valokuvaajan uransa kotoa käsin. Alkuvaiheessa on tietenkin äärimmäisen tärkeää, että kulut pysyvät alhaisina. Kaikki nämä seikat kannattaa käydä läpi liiketoimintasuunnitelmassa, joka toimii tukenasi päätöksenteossa.

Portfolio tuo asiakkaita

Tärkein markkinointivälineesi on portfolio. Aloittelevana kuvaajana portfolioon kannattaa lisätä ennen kaikkea sellaisia kuvia, jonka kaltaisia haluaisit jatkossakin kuvata. Päivitä portfoliotasi säännöllisesti ja muista kertoa päivityksistäsi kontakteillesi. Käytä hyväksesi mahdollisuudet verkostoitumiseen ja pidä yhteyttä aikaisempiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin.

Työn saamisen kannalta tärkeintä on, että jäät jollakin tavalla potentiaalisten asiakkaiden mieleen. Asiallinen yhteydenotto tai itsesi ammattimainen esittely voi johtaa tuleviin työmahdollisuuksiin. Muista antaa käyntikorttejasi eteenpäin, tai ehkä jotakin mieleenpainuvampaa. Käyntikortit saattavat hukkua toisten joukkoon, mutta ehkä sinä voit antaa jotakin mielikuvituksellisempaa omilla yhteystiedoillasi varustettuna. Voit myös lisätä näkyvyyttäsi tuotelahjoilla, joita kannat mukanasi itse esimerkiksi työtilaisuuksissa ja joilla voit herättää ammatillista huomiota hienovaraisesti.

Freelance-valokuvaajana omatoimisuus ja aktiivisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Voit etsiä töitä paikallisesti, mutta internetin freelance-sivustotkin saattavat tarjota sopivia projekteja.

Työhösi kuuluu paljon erilaisia aspekteja valokuvaamisen lisäksi. Kun työskentelet itsellesi, olet oman ajankäyttösi herra, oman onnesi seppä ja oman polkusi kulkija. Käytä siis mielikuvitustasi itsesi kehittämiseen, markkinointiin ja uusien työmahdollisuuksien luomiseen. Varsinkin luovalla alalla erottuminen muista persoonallisella tavalla merkitsee paljon.